maandag 10 juni 2013

Ploeteren met planten en klooien met kloten

Een bijna internetvrij weekend ligt achter ons. De laatste keer dat de lezer een kijkje in het olympiadewereldje kreeg is al ruim twee dagen geleden, op de late vrijdagavond. De zaterdagochtend luidde het weekend van de plantjes is. We begonnen de dag met een practicum plantenanatomie. De studenten moesten coupes snijden van zelf verzamelde stengels, bladeren en wortels en die vervolgens opleuken met stoffen die de weefsels kleuren. Er bleken meerdere snijtalenten in de groep rond te lopen en we werden getrakteerd op enkele zeer professionele preparaten. Na een heerlijke Zwoele Zwijn lunch hebben we vooral geprofiteerd van het lekkere weer en ons buiten opgehouden. Na het oud-Hollandse eten van vrijdag, was het tijd voor een oer-Hollandse activiteit: klootschieten. Het klootschieten moet je een zware bal een parcours laten afleggen in zo min mogelijk worpen. Dat vertaalt zich naar het afleggen van een parcours in zo min mogelijk botsingen met bomen en aanvaringen met passerende honden en het zo snel mogelijk terugvinden van een kloot die in de brandnetels is beland. Toen Marc met een oerkreet het laatste groepje over de finish had gegooid, kon er genoten worden van een ijsje en een geheel nieuw spelletje: weerwolven en vampieren, ofwel Twilight. Daarna zat de ontspanning er goed in. Er werd uitgebreid gegeten en daarna had niemand haast om van tafel te gaan. Uiteindelijk verschenen dan toch de Campbell's Biology tekstboeken op tafel, maar in de meeste gevallen dienden die slechts als decor voor gesprekken die maar vaag aan biologie gerelateerd waren.

De zondagochtend begon in alle vroegte en in een koude buitenlucht. De groep vertrok al om half negen richting de Grebbeberg voor een plantenexcursie van Jan Wieringa en Marc Sosef. De leerlingen werden ingewijd in een bijzondere eigenschap van biologen: het kunnen verdrijven van uren en uren op een stukje grond van een paar vierkante meter. Met de diversiteit aan planten in deze omgeving van de Nederrijn heb je geen ander tijdverdrijf nodig dan een loepje en Heukel's Flora. In de middag gingen de leerlingen zelf aan de slag. Het onderwerp van studie: de Blauwe Kamer, een natuurgebied in de uiterwaarden van de Nederrijn. Dankzij het bizar hoge water van dit jaar was het onderzoeksgebied echter drastisch ingeperkt, maar dat mocht de pret niet drukken. Daarna moesten de leerlingen zwoegen op de eerste en laatste toets van zondag. Als volleerde plantkundigen staarde men door een loepje naar de te determineren plantjes en de stukjes komkommer die dienden als test van de botanische vruchtkennis werden vakkundig uit elkaar gesloopt.

Later op de avond keerde men terug naar Wakkerdam, waar weer de nodige hoeveelheid weerwolf werd gedood. Sommige anderen kozen voor het gezelschap van Campbell en met nog drie dagen te gaan is dat geen onverstandige keuze. Nu, op deze vroege ochtend, gaan we voor het eerst duiken in de wereld van de micro-organismen. Maar eerst wacht ons een verfrissend fietstochtje, waarna we hopelijk allemaal wakker aankomen in het splinternieuwe Oriongebouw.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten